Ilona Coemans

BELEIDSADVISEUR

We stellen je graag voor aan Ilona Coemans. Ilona is adviseur cultuurbeleid en cultuurstrategieontwikkeling voor overheden en culturele instellingen binnen Cultuurslagers. Ilona studeerde Theater-, Film- en Televisiewetenschap (bachelor) Universiteit Utrecht en deed daarnaast een master in Kunst en Erfgoed: Beleid, Management en Educatie aan de Universiteit in Maastricht.

We vroegen Ilona waarom ze in de culturele sector is gaan werken: ‘Ik word geraakt door alle bijzondere verhalen die je met kunst kan vertellen, of het nu theater is of muziek of film. Iedere kunstvorm heeft iets unieks! Ik vind het fantastisch om kunst en cultuur indirect mede mogelijk te kunnen maken en te ervaren wat het losmaakt. Op individueel niveau, maar ook de verbindingen die ontstaan in een stad of wijk of op een festival.
Daarnaast is de culturele sector altijd in beweging, instellingen en makers zijn immer in de weer om in te spelen op de actualiteit en op zoek naar nieuwe vormen om mensen samen te brengen. Die openheid, flexibiliteit en intrinsieke motivatie van de culturele sector spreken mij ontzettend aan.’

Als Adviseur cultuurbeleid en cultuurstrategieontwikkeling voor overheden en culturele instellingen werkt Ilona mee aan cultuurbeleid voor overheden en culturele instellingen evenals voor maatschappelijke organisaties die cultuur willen verankeren in hun werkwijze (bijvoorbeeld onderwijs). Daarnaast ondersteunt zij culturele instellingen en initiatiefnemers in het schrijven van een overtuigend projectplan of businessplan, waarna zij samen met hen zoekt naar de meest passende financieringsvormen- en bronnen. Ook schrijft ze o.a. mee aan jaarplannen en geeft ze samen met Nicolle en Nina workshops over artistieke ontwikkeling en/of zakelijke gezondheid.

Ilona is na haar bacheloropleiding direct aan de slag gegaan, onder andere als educatiemedewerker en vrijwilligerscoördinator in Utrecht en Deventer. Na haar master in Maastricht wilde Ilona graag haar kennis en ervaring specifiek ten aanzien van cultuurbeleid inzetten voor het brede culturele veld.

We vroegen Ilona wat haar affiniteit is met de culturele sector: ‘Ik heb zelf geen uitvoerend talent, maar ben wel regelmatig in het culturele veld te vinden als vrijwilliger of producent. Onder andere voor de Voorleesexpress, Nederlandse Dansdagen en het Limburg Festival.’

Ilona wordt blij als ze ziet dat overheden, culturele instellingen en initiatiefnemers door de hulp en inzet van Cultuurslagers een verschil kunnen maken. Denk aan de realisatie van een nieuw festival, het ontstaan van een culturele hotspot of een subsidieregeling die geopend wordt als stimulans voor verenigingen en jonge makers. Daarnaast geeft het haar voldoening wanneer zij overheden en culturele instellingen kunnen helpen nieuwe stappen te zetten, bijvoorbeeld in de professionalisering van de organisatie of het nog beter ontwikkelen van aantrekkelijk aanbod voor jong publiek. De opdracht aan Cultuurslagers kan daarbij van alles zijn: van het vormgeven van een hernieuwde artistieke of zakelijke strategie tot fondsenwerving, van het schrijven van een compact projectplan tot het organiseren van workshops.

Waarom het zo leuk is om bij Cultuurslagers te werken volgens Ilona? ‘De opdrachtgevers van Cultuurslagers lopen uiteen, en daarmee ook de opdrachten waaraan we werken. Dat maakt het werk gevarieerd en dynamisch. Daarnaast is onze werkwijze heel persoonlijk en zijn we in onze communicatie altijd ‘to the point’, juist ook in de documenten die we opleveren. Daardoor sluiten we goed aan op het culturele veld en kunnen we in gesprekken ook echt de diepte raken. En natuurlijk hebben we een heel fijn team waarmee ons met veel toewijding maar ook veel plezier inzetten voor cultuur. ‘


 

selin yildirim

communicatie specialist

Interne en externe communicatie en advies over communicatie aan culturele instellingen

mEER LEZEN

pim van goch

erfgoed beleid en onderzoek

Adviseur erfgoed beleid, fondsenwerving en gemeentelijk cultuurbeleid t.a.v. erfgoed

Nicole Geerlings

erfgoed beleid en onderzoek

Adviseur erfgoedbeleid, Professionele kunsten en podiumkunsten, Fondsenwerving en Museumstudies. 

onze opdrachtgevers 

© cultuurslagers 2021                   privacystatement

Volg ons